Przed drugą wojną światową za granicą produkowano alkohol do celów przemysłowych głównie z melasu. W okresie wojny surowiec ten nie mógł pokryć zwiększonego zapotrzebowania na alkohol; zapotrzebowanie na alkohol tylko do produkcji butadienu było kilkakrotnie wyższe niż przedwojenne całkowite zużycie do celów przemysłowych. Wykorzystano więc do tego celu inne produkty rolnicze, jak żyto, pszenicę, a równocześnie przystąpiono . do produkcji alkoholu na drodze syntetycznej . W ostatnich czasach opracowano przyśpieszone metody fermentacji, które znacznie ułatwiły pokrycie zapotrzebowania na alkohol; wydajność tych metod wynosi 300 litrów alkoholu z 1 m3 żyta oraz 330 litrów z 1 m3 pszenicy. Wprawdzie alkohol jest tanim materiałem przemysłowym, jednak jego zastosowanie do produkcji kauczuku syntetycznego nie jest ekonomiczne ze względu na duże koszty związane z przerobem alkoholu na butadien. W ostatnich latach Chrlstensen opracował metodę otrzymywania kauczuku syntetycznego z produktów rolniczych. Podaje się, że z 1 m3 pszenicy, żyta lub innego produktu rolniczego zawierającego skrobię lub cukier można otrzymać 125 kg kauczuku syntetycznego. Powyższy proces przebiega przez następujące etapy: 1. otrzymanie glikolu 2,3-butylenowego drogą fermentacji zboża lub cukru, 2. odparowanie roztworu do jednej trzeciej pierwotnej objętości, 3. oddzielenie glikolu drogą destylacji lub ekstrakcji, 4. przemiana glikolu w butadien w fazie gazowej w obecności katalizatora. [hasła pokrewne: merkury market debica , jak zbudować ziemiankę , praktiker częstochowa godziny otwarcia ]
Powiązane tematy z artykułem: jak zbudować ziemiankę merkury market debica praktiker częstochowa godziny otwarcia