alkohol jest tanim materialem przemyslowym

Przed drugą wojną światową za granicą produkowano alkohol do celów przemysłowych głównie z melasu. W okresie wojny surowiec ten nie mógł pokryć zwiększonego zapotrzebowania na alkohol; zapotrzebowanie na alkohol tylko do produkcji butadienu było kilkakrotnie wyższe niż przedwojenne całkowite zużycie do celów przemysłowych. Wykorzystano więc do tego celu inne produkty rolnicze, jak żyto, pszenicę, a równocześnie przystąpiono . do produkcji alkoholu na drodze syntetycznej . W ostatnich czasach opracowano przyśpieszone metody fermentacji, któr...

Metoda doboru skladników w oparciu o wlasciwosci masy asfalt-wypelniacz

Metoda doboru składników w oparciu o właściwości masy asfalt-wypełniacz Metoda P. W. Sacharowa polega na stopniowym doświadczalnym doborze składników, a więc: a) asfaltu z wypełniaczem (zaczyn asfaltowy), b masy asfalt-wypełniacz z piaskiem (zaprawa asfaltowa), c) zaprawy z kruszywem grubszym (powyżej 2 mm), d) ostateczne ustalenie właściwości i składu masy. Dobór rozpoczyna się od przygotowania kotiku mieszanek asfaltu z wypełniaczem o stosunku 1: 2, 1 : 2,5 do 1 : 4 (jedna część asfaltu i 2 lub 2,5 do 4 części wypełniacza). Składniki mie...

Maczki tego rodzaju najbardziej sie nadaja do zapraw z emulsjami anionowymi

Mączki tego rodzaju najbardziej się nadają do zapraw z emulsjami anionowymi. Natomiast mączki o charakterze zasadowym, łącznie z cementem portlandzkim, stosowane są w niewielkich ilościach (1-;-.3%) do zapraw z emulsjami kationowymi w celu przyspieszenia rozpadu w nich emulsji, jeżeli temperatura otoczenia lub inne warunki są nie sprzyjające do właściwego czasu rozpadu tej emulsji i wiązania zaprawy. 4. Stosowane do zapraw emulsje kationowe wolno rozpadowe charakteryzują się bardzo dużą rozpiętością czasu rozpadu (od 30 sekund do 5 minut i czase...

Aktywność receptora lipoprotein o niskiej gęstości w hodowanych fibroblastach ludzkiej skóry. Mechanizm stymulowanej insuliną stymulacji.

Produkcja alkoholu etylowego do niedawna opierała się wyłącznie na procesie fermentacji. Głównymi środkami dostarczającymi alkohol były: 1. produkty zawierające skrobię (ziemniaki, żyto, jęczmień itp. ), 2. cukier trzcinowy, buraczany, melas itp. , 3. winogrona. Wybór surowca do produkcji alkoholu przemysłowego był przede wszystkim uzależniony od tego, który z wyżej wymienionych surowców był najtańszy i najłatwiej dostępny. Proces związany z produkcją alkoholu metodą fermentacji można podzielić na trzy zasadnicze etapy: 1. konw...

Najnowsze zdjęcia w galerii wszczepyzmetali:

331#ergolid , #merkury market dębica godziny otwarcia , #brikomarsze jarocin , #brico jarocin , #olx chodzież , #mrówka siedlce godziny otwarcia , #merkury market debica , #jak zbudować ziemiankę , #praktiker częstochowa godziny otwarcia , #bricomarche jarocin godziny otwarcia ,