Produkcja alkoholu etylowego do niedawna opierała się wyłącznie na procesie fermentacji. Głównymi środkami dostarczającymi alkohol były: 1. produkty zawierające skrobię (ziemniaki, żyto, jęczmień itp. ), 2. cukier trzcinowy, buraczany, melas itp. , 3. winogrona. Wybór surowca do produkcji alkoholu przemysłowego był przede wszystkim uzależniony od tego, który z wyżej wymienionych surowców był najtańszy i najłatwiej dostępny. Proces związany z produkcją alkoholu metodą fermentacji można podzielić na trzy zasadnicze etapy: 1. konwersja skrobi zawartej w produktach rolniczych na cukier, 2. rozkład cukrów i fermentacja, 3. destylacja. Głównym surowcem do produkcji alkoholu w ZSRR były ziemniaki. Dobre opracowanie tej metody umożliwiło według danych ZSRR otrzymanie 6750 l alkoholu z jednego hektara ziemniaków. Za granicą rozważano również możliwość produkcji alkoholu etylowego z ziemniaków, jednak jak dotychczas tylko ZSRR odważył się na oparcie dużej części swego przemysłu syntetycznego na alkoholu produkowanym z kartofli. [podobne: bricomarche jarocin godziny otwarcia , axiom bielsko , mrówka siedlce ]
Powiązane tematy z artykułem: axiom bielsko bricomarche jarocin godziny otwarcia mrówka siedlce